LIVE TEXT | Război în Ucraina. Vor mai urma sancțiuni pentru Rusia, afirmă Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Vor mai urma sancțiuni pentru Rusia, afirmă Zelenski

Este a 368-a zi de la începutul războiului din Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în timpul discursului de sâmbătă seară, că vor mai urma sancțiuni pentru Rusia, până când nu va mai rămâne nimic din potențialul agresiunii rusești.

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

UPDATE 06:40 Ucrainenii rezistă în Bahmut atacurilor constante ale forțelor ruse

Comandantul ucrainean Yuri Madyar a declarat că trupele ucrainene reușesc să facă față atacurilor semnificative venite din partea rușillor în Bahmut.

"Trupele ucrainene și-au păstrat pozițiile în toate cele trei suburbii ale lui Bakhmut - nordul, estul și sudul-sud-vestul. Inamicul nu a avut succese teritoriale", a spus Madyar.

„Operațiunile de asalt ale inamicului au eșuat”, a mai adăugat acesta.

UPDATE 06:00 Lukasenko consideră dezavantajoasă deschiderea unui front în Transnistria de către Ucraina

Președintele din Belarus, Aleksandr Lukasenko a afirmat sâmbătă că este puțin probabil ca Ucraina să deschidă un nou front în Transnistria.

"Nu cred. Este pur şi simplu dezavantajos pentru ei. Occidentului i-ar plăcea să rezolve dintr-o lovitură problema cu Rusia şi să închidă această gaură gri, aşa cum se spune, şi să unească Moldova, să o împingă în România sau să o facă pro-occidentală. Este scopul lor. Ucrainenii nu au nevoie. Nu cred că ucrainenii vor înnebuni şi vor deschide un al doilea front", a declarat liderul din Belarus.

Lukasenko consideră că Occidentul profită de situația din Transnistria pentru a destabiliza lucrurile în această regiune.

"Totul ar trebui subminat. Este în interesul Occidentului. Nu cred că ucrainenii au nevoie. Dacă deschid al doilea front acolo, va fi cam fatal.”, a mai adăugat Lukasenko.

UPDATE 05:00 Vor mai urma sancțiuni pentru Rusia, afirmă Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în timpul discursului de sâmbătă seară, că vor mai urma sancțiuni pentru Rusia, până când nu va mai rămâne nimic din potențialul agresiunii ruse.

“Cel de-al zecelea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei pentru declanşarea războiului a fost aprobat astăzi. Al zecelea şi evident nu ultimul pachet. Sancţiunile vor continua să fie introduse, astfel încât să nu rămână nimic din potenţialul agresiunii ruse.

Acum, noi paşi de sancţiuni sunt în al zecelea pachet, puternic, împotriva industriei de apărare şi a sectorului financiar al statului terorist şi împotriva propagandiştilor care au înecat societatea rusă în minciuni şi încearcă să-şi răspândească minciunile în întreaga lume. Cu siguranţă nu vor reuşi.

Diplomaţii noştri şi întregul stat lucrează pentru extinderea sancţiunilor globale şi, în special, europene, asupra industriei nucleare ruseşti, Rosatom, a tuturor celor implicaţi în programul de rachete şi şantajul nuclear al statului terorist. Partenerii – Statele Unite, Marea Britanie – au făcut deja paşi relevanţi. Ne aşteptăm la paşii corespunzători de la Uniunea Europeană”, a spus Zelenski.

UPDATE 02:00 Biden, despre cererea lui Zelenski să primească avioane de luptă: "Nu are nevoie de F-16 acum"

Preşedintele american Joe Biden a negat posibilitatea livrării unor avioane de vânătoare Ucrainei în cadrul ajutorului militar oferit acestei ţări în războiul cu Rusia, fără a exclude însă furnizarea unor astfel de avioane în anii care vin, relatează sâmbătă agenţia DPA.

"Nu are nevoie de F-16 acum", a răspuns Biden într-un interviu la postul ABC, întrebat despre cererile insistente ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca armata sa să primească avioane de luptă occidentale, în special F-16.

Din punctul de vedere al responsabililor militari americani, a explicat Biden, în prezent nu este oportun transferul unor astfel de arme către armata ucraineană. "Dar nimeni nu poate şti de ce va fi nevoie într-un an, doi sau trei", a adăugat liderul de la Casa Albă, după ce a anunţat vineri, la împlinirea unui an de la începutul campaniei militare ruse contra Ucrainei, un nou pachet de ajutor militar pentru aceasta din urmă, în valoare de circa 2 miliarde de dolari.

La o conferinţă de presă desfăşurată tot vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou crearea unei "coaliţii aeriene" care să ofere ţării sale avioane de luptă, asemeni "coaliţiei tancurilor". Deşi a admis că aceasta "este o temă dificilă", el s-a declarat încrezător că "va fi depăşit acest tabu", la fel cum s-a întâmplat cu tancurile moderne, al căror transfer către Kiev a fost refuzat iniţial de ţările occidentale, dar în cele din urmă Ucraina va primi peste 60 de tancuri germane Leopard 2, 14 tancuri britanice Challenger 2 şi, într-un orizont de timp mai îndepărtat, 31 de tancuri americane M1 Abrams.

UPDATE 00:00 Şeful grupării Wagner revendică ocuparea unei noi localităţi din apropiere de Bahmut

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a revendicat sâmbătă capturarea de către combatanţii săi a încă unui sat din apropiere de Bahmut, oraş ucrainean pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească din vară, relatează AFP şi Reuters.

"Pe 25 februarie, la ora 19:00, unităţile de asalt ale companiei militare private Wagner au obţinut controlul complet al localităţii Iagidne, la nord de Bahmut", afirmă Prigojin într-un mesaj video, postând pe Telegram şi o fotografie cu combatanţi Wagner în faţa panoului rutier cu numele acestui sat. El anunţase cu o zi în urmă şi capturarea localităţii Berkgovka, un alt sat din apropiere de Bahmut, potrivit Agerpres.

Informaţiile date de şeful Wagner despre ultima localitate cucerită nu sunt deocamdată confirmate de alte surse, dar dacă se adevereşte ocuparea satului Iagidne aceasta ar însemna că trupele ruse au câştigat noi poziţii, respectivul sat fiind la doar doi kilometri de centrul Bahmutului, un oraş cu o importanţă strategică asupra căreia opiniile diferă, dar care a devenit atât pentru armata rusă cât şi pentru cea ucraineană un simbol al luptei lor pentru controlul regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Trupele ruse încearcă să încercuiască oraşul şi au reuşit să taie mai multe rute de aprovizionare ale trupelor ucrainene. Acestea din urmă, susţine unitatea Wagner, au detonat barajul Pivnivtcinîi de la vest de Bahmut, informaţie de asemenea neconfirmată de alte surse.

Mulţi etnici maghiari înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front, afirmă ministrul ungar de externe

Numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front, a afirmat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat sâmbătă postului american CNN, preluat de MTI, motiv pentru care el a insistat din nou că Ungaria pledează pentru negocieri de pace care să conducă la încheierea acestui război declanşat de Rusia în urmă cu un an.

Pacea între Ucraina şi Rusia poate fi obţinută doar dacă cei care sunt parte în conflict pot vorbi unii cu ceilalţi, "de aceea canalele de comunicare trebuie menţinute deschise (...) Dacă nu există comunicare, dacă sunt tăiate canalele de discuţie, atunci renunţăm chiar şi la speranţa de pace", a indicat ministrul ungar.

"Ca ţară vecină, pentru noi o încetare imediată a focului şi pacea sunt vitale, nu doar pentru că suntem vecini, ci şi din cauza faptului că unguri mor în acest război", a subliniat Szijjarto. Membri ai comunităţii etnice maghiare, fiind cetăţeni ucraineni, au fost înrolaţi în armata ucraineană, mulţi dintre ei au fost desfăşuraţi în prima linie a frontului şi mulţi au murit acolo, a adăugat el.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...